“31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ”
29 Mayıs 2018

           Bilindiği üzere 31 Mayıs tarihi, tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin artırılması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiş olup, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Tütün kullanımı, koroner kalp hastalığı, inme ve periferik vasküler hastalık gelişimi için önemli bir risk faktörü olması sebebiyle Dünya Sağlık Örgütünce bu yılki tema, “Tütünün kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkisi” olarak belirlenmiştir.

Başta akciğer kanseri olmak üzere birçok önemli hastalığa yol açan sigara, kalp damar sağlığını da olumsuz etkileyerek hayati riske neden olmaktadır. Gelişmiş ülkelerdeki ölümlerin yarısına yakın bir bölümü, ülkemizde %40.4 kadarının nedeni kalp-damar hastalıklarıdır. Bu nedenle kalp-damar hastalıklarından korunma çok önemlidir. Hastalıklardan korunmak için hastalığın oluş mekanizmasının ve hastalığın oluşunda rolü olan etmenlerin iyi bilinmesi gerekir. Kalp hastalıklarının meydana gelmesinde çok sayıda faktörün etkisi olmakla birlikte bunlar içinde üçünün önemi daha büyüktür. Bunlar yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve sigaradır.

Sigara içenlerde kalp hastalığı riski, sigara içmeyenlerle kıyaslandığında 2-5 kat daha fazla bulunmaktadır. Ayrıca sigar felç, damar tıkanıklıkları, kalp krizi, kalp yetmezliği gibi hastalık nedenlerinin başında gelmektedir. Sigara içen kişilerin tansiyon ve kan kolesterol düzeyleri de yüksekse bu hastalıkların meydana gelme riski daha fazla olmaktadır. Hipertansiyon kontrolü için ilaçlarla çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Kolesterol yüksekliği de diyet, egzersiz vb. yöntemlerle, gerekirse ilaç desteği ile kontrol altına alınabilmektedir. Sigara ile mücadele bakımından da etkili yaklaşım sigara alışkanlığının hiç edinilmemesidir. Ancak sigara içmekte olan kişiler açısından da oldukça başarılı yaklaşımlarla sigaranın bırakılması ve kalp-damar hastalıklarının önlenebilmesi mümkündür. Sigara içenlerin bu alışkanlıktan vazgeçmeleri için davranış danışmanlığı ve ilaç tedavisi büyük önem taşımaktadır. Özellikle kalp hastalarının, ailesinde kalp rahatsızlığı öyküsü bulunanların ve damar sertliği saptanmış kişilerin, sigarayı bırakmaları ve sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekmektedir. Bu kapsamda ilimizde gerek danışmanlık gerekse ilaç tedavisi ve nikotin bandı hizmetlerinden faydalanmak amacıyla “Sigara Bırakma Poliklinikleri” faaliyet göstermektedir. Vatandaşlarımız, bu polikliniklere başvurması halinde ücretsiz destek alabileceklerdir.

İlimizde Faaliyet Gösteren Sigara Bırakma Poliklinikleri:

·         Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi,

·         Balıkesir Devlet Hastanesi,

·         Balıkesir Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi,

·         Bandırma Devlet Hastanesi,

·         Burhaniye Devlet Hastanesi,

·         Edremit Devlet Hastanesi

·         Gönen Devlet Hastanesi

Ayrıca, Bakanlığımızın “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı”  aranarak destek alınabilmektedir. Kapalı alanlarda tütün ürünü kullanımı durumunda vatandaşlarımız “ALO 184 SabimHattı” ve “YEŞİL DEDEKTÖR” mobil ihbar uygulaması ile ihbarda bulunabileceklerdir.  

 “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü”nün bu yıl Ramazan ayına rastlamasını bir fırsata dönüştürmeli ve kalp-damar sağlığını korumak amacıyla bu önemli günde sigarayı bırakmalıyız.

  

KALP SAĞLIĞINIZI SİGARA DUMANINA TERCİH EDİN temennisi ile sigarasız sağlıklı günler diliyoruz.

                                                                                                                                                                                                             Uzm.Dr. Necati KELEMENÇE
                                                                                                                                                                                                                    İl Sağlık Müdürü