8 MART DÜNYA BÖBREK GÜNÜ
Kronik Böbrek Hastalığı dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunudur. Böbrek hastalığı erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkan vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır.
Bakanlığımız 8 Mart günü ve haftasını “Böbrekler ve Kadın Sağlığı” teması olarak belirlemiştir. Bu nedenle böbrekler ve kadın sağlığı konusunda toplum bilincini arttırmak, kadınlarda kronik böbrek hastalığı, gebelikte erken tanının önemini vurgulamak, kronik böbrek hastalığının kadın sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amaçlanmıştır.
Türk Nefroloji Derneği’nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır. Kronik Böbrek Hastalığının gelişme riski, kadınlarda erkeklerden daha yüksek olabilmektedir.
Bazı böbrek hastalıkları, örneğin lupus nefropati veya böbrek enfeksiyonu (akut veya kronik piyelonefrit) genellikle kadınları etkiler. Böbrek enfeksiyonları (çoğu idrar yolu enfeksiyonu kadar) kadınlarda daha sık görülmekte ve gebelikte risk artmaktadır. Bu yüzden iyi sonuçlar elde etmek için teşhis ve tedavi zamanında yapılmalıdır. İleri derecede kronik böbrek hastalığı ve yüksek tansiyonu olan gebelerde erken doğumlar ya da düşükler görülebilir.
Gebelikte karşılaşılan sorunlar böbrek hastalığı riskini arttırmaktadır. Genç kadınlarda yüksek tansiyon, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), septik düşük (plesantanın enfeksiyonu) ve doğum sonu kanama (doğumdan sonra major kanamalar) akut böbrek hasarının önde gelen nedenleri arasında yer alır. Ayrıca kronik böbrek hastalığını tetikleyebilir. Bunun yanında; kronik böbrek hastalığınız varsa ve gebeyseniz, aşırı kilodan kaçının, az tuz tüketin ve her gebe muayenenizde tansiyonunuzu mutlaka ölçtürün.
Ayrıca;
- Uyuyamıyorsanız,
- Daha yorgunsanız ve daha az enerjiniz varsa,
- Cildiniz kuruyor ve kaşınıyorsa,
- Daha sık idrara çıkıyorsanız,
- İdrarınızda kan görüyorsanız,
- Gözlerinizin etrafında inatçı şişlikler varsa,
- Ayak bilekleriniz ve ayaklarınız şişiyorsa,
- İştahınız azalmışsa,
- Kaslarınıza kramp giriyorsa
MUTLAKA DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
Sağlıklı günler dileriz.
Uzm. Dr. Necati KELEMENÇE
Balıkesir İl Sağlık Müdürü