4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ
Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır.Bu amaçla oluşturulan “Dünya Kanser Günü” her yıl 4 Şubat Günü dünya genelinde kutlanmaktadır.
Kanser oluşumunun %90-95’inden çevresel etkenler sorumludur. Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasıyla kansere yakalanma oranı azalmaktadır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak bireylerin yaşam süreleri uzatılabilmektedir.
Toplum tabanlı kanser taramaları, başta (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ile Aile Hekimliği birimlerinde olmak üzere tüm birinci basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında ÜCRETSİZ yürütülmektedir. “Meme, Serviks ve Kolorektal Ulusal Kanser Tarama Standartları” yayınlanmış olup bu üç kanserde taramalar sürdürülmektedir. KETEM, TSM ya da aile hekimine başvuran veya Mobil KETEM aracından hizmet alan vatandaşlara kanser konusunda eğitim verildikten sonra taramaları yapılmakta olup tarama sonuçları pozitif veya şüpheli çıkan kişiler ileri tetkik ve tedavi amaçlı 2. ve 3. Basamak Sağlık Kuruluşlarına yönlendirilmektedir.
Ulusal Kanser Kontrol Programına göre; Meme Kanseri 40 -69 yaş grubundaki kadınların iki yılda bir Mamografi ile taranarak, Serviks Kanseri 30-65 yaş gurubundaki kadınların HPV DNA testi ile beş yılda bir taranarak, Kolon Kanseri çalışması ise 50 -70 yaş grubundaki kadın ve erkeklerde iki yılda bir dışkıda gizli kan bakılarak yapılmaktadır.
Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü, kanser taramalarının İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ile Aile Hekimleri ve (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), işbirliği ile yapılmasını sağlamak için çalışma programları hazırlamakta 4 taşıma aracıyla köy ve ilçelerden mamografisi olan ilçelere taşıma yoluyla mamografi çekimi yapılmakta, kanserden korunma amacıyla halkımızın ve sağlık personelinin bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi için eğitimler düzenlemekte, tarama çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir.
Uzm. Dr. Necati KELEMENÇE
Balıkesir İl Sağlık Müdürü