24 Mart Dünya Tüberküloz Haftası Basın Duyurusu (Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye!)
24 Mart 2025

 

                    24 MART DÜNYA TÜBERKÜLOZ HAFTASI  (HEDEFİMİZ VEREMSİZ BİR TÜRKİYE!)

 

Robert Koch’un 24 Mart 1882 yılında verem hastalığından sorumlu olan etken ‘’Mycobacterium tüberculosis’’ isimli bakteriyi keşfetmesine ithafen 1996 yılından beri 24 Mart günü ‘’Dünya Tüberküloz Günü’’ olarak kutlanmaktadır. Bu günün amacı önlenebilir, tedavi edilebilir bir hastalık olan veremle mücadele konusunda toplumun ve sağlık çalışanlarının bilinçlendirilmesidir.

Tüberküloz hastalığı  tüm dünyada ilk on ölüm sebebi arasında yer alan küresel bir halk sağlığı sorunudur. İnsanlık tarihi kadar eski olan verem sinsi, solunum yolu ile bulaşan başta akciğerler olmak üzere tüm organları etkileyebilen tedavi edilmezse  ölümle sonuçlanan bir hastalıktır(%50).Tedavi edilmemiş bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiyi enfekte etmektedir. Bunun için veremden korunmanın en etkili yolu erken teşhis ve Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) dir. Verem ilaçları ücretsiz olarak verem savaş dispanserlerinde verilmektedir. Verem hastası ile yakın teması olan kişilerinde teşhis ve tedavileri verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.

  Veremle mücadele konusunda ülkemizde ;

  • 2 ayını dolduran bebeklere BCG aşısının ücretsiz yapılması,
  • toplumsal ve bireysel hijyen koşullarına uyulması,
  • Ellerin sık sık yıkanması ,
  • Öksürürken ağzın mendil ve ya kolla kapatılması,
  • Bulunan ortamların sık sık havalandırılması ,(Verem mikrobu güneş görmeyen ortamlarda havada uzun süre asılı kalabilir.)
  • Dengeli-düzenli beslenmek,
  • Sigara ve alkolden uzak durmak,
  • 2-3 haftadan uzun süren öksürüklerde ve verem hastası ile yakın temas sonrasında mutlaka verem savaş dispanserine başvurmak,
  • Tüberküloz hastalarının ve temaslıların tedavilerini düzenli ve yeterli süre almaları, (2006 yılından itibaren ülkemizde doğrudan gözetimli tedavi uygulanmaktadır.)
  • 2018 yılından itibaren tedavi ve kontrollerini düzenli olarak yaptıran tüberküloz hastalarına aylık şartlı nakdi sosyal  yardım yapılması,
  • Yabancı ülke doğumlu hastaların tanı, tedavi ve takip hizmetlerinin ücretsiz yapılması,
  • Dirençli tüberküloz hastalarının tanı, takip ve tedavi hizmetlerinin Ankara, İzmir, İstanbul’da bulunan  dört referans hastanede ücretsiz olarak yapılması;

Ulusal Tüberküloz Kontrol Programının ülkemizde başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır.

  DSÖ, 2024 yılı Dünya Tüberküloz Günü temasını ‘’EVET , TÜBERKÜLOZU BİTİREBİLİRİZ!’’ olarak belirlemiştir. Tüberküloz eliminasyon programı kapsamında ise 2050 yılına kadar Dünya’da tüberküloz sıklığının (insidans)   1/1.000.000’in altına düşürülmesi hedeflenmektedir.

Ülkemizde de başarıyla yürütülen Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı kapsamında 2005 yılında 20.535 olan TB hasta sayısı 2022 yılında 9851’e düşmüştür. Bu başarıda bütüncül bir programla çalışan verem savaş dispanserlerinin rolü büyüktür.

   Balıkesir İl Sağlık Müdürü
   Uzm.Dr. Serkan Kadir KESKİN