Hepimiz Çok Fazla Tuz Tüketiyoruz: Aşırı Tuz Tüketimine Dikkat
Dünya Sağlık Örgütü yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir tepeleme çay kaşığı veya bir silme tatlı kaşığı) olarak önermektedir. Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır.
Bu kapsamda bahsi geçen hastalıkları önlemek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinde bilgilendirme standı açılmış olup halk standa yoğun ilgi göstermiştir. Standımızda günlük hayatta karşımıza çıkan besinlerde doğal olarak bulunan tuz miktarı görsel materyaller ile desteklenerek standa başvuran kişilere aşırı tuz tüketimi ve tuz oranı yüksek besinler hakkında bilgi verilmiştir. Hastalara stantta ve poliklinik önlerinde broşür ve kalem dağıtılmıştır.
Ayrıca Necatibey Eğitim Fakültesi ile işbirliği içerisinde öğrencilere “Aşırı Tuz Tüketimi ve Sağlığa Etkileri” konusunda eğitim verilmiş ve görsel materyaller ile tuz oranı yüksek yiyeceklere dikkat çekilerek öğrencilere broşür ile kalem dağıtılmıştır. Böylelikle bilinçli ve sağlıklı genç nesil yetiştirmeye katkı sağlanarak toplumun bilgi düzeyini artırıcı yönde çalışmalara devam edilmektedir.
“Sağlığınız İçin Az Ama İyotlu Tuzu Seçin”
İl Sağlık Müdürü
Uzm. Dr. Necati KELEMENÇE