Ülkemizde 2011 yılında yayınlanan Ruh Sağlığı Eylem planıyla Ruh Sağlığı hizmetlerinde köklü değişiklikler olmuştur. Toplum temelli ruh sağlığı anlayışını ön plana alan bu eylem planıyla artık ağır psikiyatrik hastalığı olan bireyler Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinde çok daha modern koşullarda rehabilite edilmekte ve rehabilitasyon süreçlerinin sonunda çok daha sağlıklı bir şekilde toplum içerisinde yaşamlarını sürdürmektedir.
Hepimizin bildiği gibi, 15.yüzyılda Avrupa'da psikiyatri hastalarının, içine cadı kaçtığı, lanetlendiği gerekçesiyle yakılarak öldürüldüğü bir ortamda Osmanlı bu hastaları sahiplenmiş su sesleri ve musiki ile bu hastalara bugün bile modern sayılacak bir ortamda Şifahanelerde şifa sunmuştur. Bizler bu mirası devralarak 2011'de ülkemizin başlattığı ve 2023'te en son aşamasına ulaştırmayı planladığı bu çalışmayı sahiplendik ve sahiplenmeye devam edeceğiz.
Balıkesir Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde 720, Bandırma Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizde 400 hasta tedavi görmekte ve rehabilitasyonları modern tedavi imkanlarıyla yapılmaktadır.
Bugün burada göreceğiniz eserler, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri (TRSM) kurulmadan önce, evinin odasından dahi çıkmayan, toplum tarafından tehlikeli olarak görülen ağır psikiyatrik hastaların yapmış oldukları ürünlerdir. Ne mutlu bize ki; bu hastalarımız TRSM'deki rehabilitasyon süreçlerinin sonrasında böyle ürünler çıkarıyor, toplum içine karışıyor ve istihdam dahi ediliyorlar. 2011 den bu yana TRSM'deki çalışmalarımızla 21 hastamız devlet memuru olurken 200'e yakın hastamız farklı iş kollarında işe başladı ve pek çoğu çalışmayı sürdürüyor.
Ağır psikiyatri hastalarını topluma kazandırmak, sosyal hayata dahil edebilmek ve istihdamda yer alabilmelerini sağlamak için; Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlerden beklediği gibi ortak çalışma içinde bulunduğumuz Valiliğimiz başta olmak üzere Kaymakamlıklarımız, Belediyelerimiz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Halk Eğitim Merkezimiz, İŞKUR ve diğer kurum ve kuruluşlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum.