Yenidoğan Canlandırma (Nrp) Uygulayıcı Eğitimi
11 Mart 2019

Yenidoğanda asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) yürütülmektedir. Bu program kapsamında Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi koordinasyonunda gerçekleşen Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Uygulayıcı eğitimi Balıkesir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. M. Burak ÖZTOP’un açılış konuşması ile başlamıştır.

İl Sağlık Müdürü Op. Dr. M. Burak ÖZTOP dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte olduğunu, asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin öneminden bahsederek her yenidoğanın yeterli, doğru ve zamanında yapılan resüsitasyona hakkının olduğuna vurgu yapmıştır.

6-7-8 Mart 2019 tarihlerinde gerçekleşen NRP Uygulayıcı Eğitiminde Atatürk Şehir Hastanesi, Balıkesir Devlet Hastanesi, Gönen Devlet Hastanesi, Özel Sevgi Hastanesi, Özel Bandırma Royal Hastanesi, Özel Edremit Körfez Hastanesi, Edremit Devlet Hastanesi, Bandıma Devlet Hastanesi, Ayvalık Devlet Hastanesi, Burhaniye Devlet Hastanesi, Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü, Balıkesir İl Ambulans Komuta Merkezi, Balıkesir Sağlık Bilimleri Fakültesi, Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, nde görevli 24 hekim ve 25 sağlık personeli katılmıştır. 3 (üç) gün süren NRP Uygulayıcı Eğitimi Dr. Selçuk GÜMÜŞTAŞ, Dr. Demet AYDOĞDU, Dr. Göksel VATANSEVER, Hemşire Kübra TANRIKULU, Prof. Dr. Demet Can, Uzm. Dr. Arzu Tanınmış,  Uzm. Y.İskender ÇOŞKUN, Uzm. Dr. Erol GÜLFİDAN, Ebe Makbule GÜNGÖR, Ebe Aslı KUVANCI tarafından verilmiştir.

İlimizin aktif doğum yapılan Atatürk Şehir Hastanesine 7 Mart 2019 tarihinde NRP Eğitimcilerimiz Dr. Selçuk GÜMÜŞTAŞ, Dr. Göksel VATANSEVER, Hemşire Kübra TANRIKULU ve Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Biriminden Ebe Esra ÇEVİK tarafından Doğum Salonu, Kadın Doğum Acil Servis, Ameliyathane ve Yenidoğan Yoğun Bakım servislerine değerlendirme ziyareti gerçekleştirilmiştir.

Eğitim sonunda kursu başarı ile tamamlayan 7 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, 6 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, 7 Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı, 4 Pratisyen Hekim, 17 Ebe, 6 Hemşire, 1 ATT, 6 Hemşire, 1 Öğretim Üyesi’ne sertifikaları takdim edilmiştir.

• nrp01.jpeg
  • nrp02.jpeg